Pijl omhoog icoon

Veelgestelde vragen over het zelf leggen van een gietvloer

datum waarop dit artikel is geschreven over zelf je gietvloer leggen in je werkplaats 13 april 2021

auteur van dit artikel over zelf je gietvloer leggen in je werkplaats Karel

foto van gietvloer in de woonkamer

Inhoud

Een gietvloer is een populaire vloer die je prima zelf kunt leggen. Toch kan ik me voorstellen dat er een aantal vragen zijn die in je hoofd spelen over het zelf leggen van een gietvloer. In dit artikel loop ik de meeste gestelde vragen bij langs over het zelf leggen van gietvloer in je huis.

Is het moeilijk om zelf een gietvloer te leggen?

De moeilijkheidsgraad van het leggen van een gietvloer is ongeveer hetzelfde als bijvoorbeeld het stucen van een muur, het metselen van een muurtje of het betegelen van je tuin. De meeste taken zijn relatief eenvoudig. Er zijn een aantal essentiële momenten die bepalen of je een goed resultaat krijgt.

Een gietvloer bestaat uit drie lagen. Je begint met het aanbrengen van een primer. Daar overheen komt de gietvloer, gevolgd door de laklaag. Het belangrijkste moment is het aanbrengen van de gietvloer. Omdat de gietvloer uithardt terwijl je hem aanbrengt kun je het aanbreng proces niet overdoen.

In dit artikel kun je lezen hoe handig je moet zijn om zelf een gietvloer te maken. Ook staan de cruciale momenten uitgeschreven.

Om een beeld te krijgen van alle stappen kun je een kijkje nemen in het stappenplan of lees onze ultieme guide voor een uitgbreide beschrijving van alle stappen die komen kijken bij het zelf leggen van een gietvloer.

Wat zijn de moeilijkste momenten als je zelf je gietvloer gaat maken?

Het meest cruciale moment is het aanbrengen van de gietvloer zelf. Terwijl je de gietvloer in verschillende vlakken over de vloer aanbrengt hardt de gietvloer tegelijkertijd uit. Er is dus geen terug-knop. Zodra je begint met het aanbrengen van de gietvloer (een gietvloer bestaat uit drie lagen: primer, gietvloer en laklaag) kun je niet meer stoppen. Wat het lastig maakt is dat je het materiaal niet te dik en niet te dun aan moet brengen.

In deze video kun je zien hoe ik het zelf doe.

In dit artikel kun je lezen hoe handig je moet zijn om zelf een gietvloer te leggen.

Hoe lang duurt het hele proces?

Het aanbrengen van alle drie de lagen (primer, gietvloer en laklaag) duurt drie dagen. Dag vier is de opruimdag. Als je de ondervloer nog moet voorbereiden of verwijderen duurt het hele proces uiteraard wat langer.

Op dag vier kun je de vloer belopen op je sokken. Je kunt de vloer dan nog niet belasten. Wij houden zelf de volgende planning aan nadat de vloer is gelegd:

In het Gietvloermakers stappenplan kun je lezen (en bekijken) welke verschillende stappen er zijn wanneer je je gietvloer gaat leggen.

Wat is het verschil tussen een gietvloer, een pu-vloer, een epoxyvloer, woonbeton en een betonlookvloer?

Een gietvloer is een containerbegrip voor alle vloeibare vloeren. Binnen de gietvloeren onderscheiden we dekvloeren, uitvulvloeren en afwerkvloeren.

Een dekvloer wordt altijd aangebracht op de constructievloer om daarna afgewerkt te kunnen worden met een afwerkvloer. Een uitvulvloer gebruik je als de dekvloer van onvoldoende kwaliteit is om rechtstreeks te worden afgewerkt met een afwerkvloer.

Gietdekvloeren staan ook wel bekend onder de term anhydrietvloeren. Uitvul gietvloeren zijn de egalines. De afwerkgietvloeren onderscheiden zich van elkaar door het gebruikte bindmiddel:

Epoxyvloeren worden vooral gebruikt als er hoge eisen worden gesteld aan de hardheid en de dichtheid, zoals in magazijnen en laboratoria. Het uiterlijk is minder fraai en ze krassen opvallend en snel.

Cementgebonden gietvloeren worden voor woningen gebruikt als een ruige uitstraling gewenst is. Cementgebonden vloeren zijn star en hard. Het aantal kleuropties is bij cementgebonden gietvloeren beperkt.

Polyurethaan gietvloeren zijn bij uitstek geschikt voor het gebruik in woningen en kantoren, omdat ze enigszins flexibel zijn. Het voelt daardoor comfortabel aan. Daarnaast krassen polyurethaan gietvloeren veel minder snel en minder opvallend. Dit is het type gietvloer dat u bij Gietvloermakers aanschaft.

Pu-vloeren zijn polyurethaan gebonden gietvloeren, epoxyvloeren zijn epoxygebonden gietvloeren, betonlookvloeren zijn polyurethaan gebonden gietvloeren die in een gemengde kleur wordt aangebracht. Woonbeton zijn cementgebonden gietvloeren.

Met hoeveel mensen moet ik zijn om zelf een gietvloer te leggen?

Om een gietvloer te leggen heb je minimaal twee mensen nodig. Met name bij het leggen van de gietvloer (een gietvloer heeft drie lagen: primer, gietvloer en laklaag) is een tweede persoon onmisbaar. Het aanmaken van het materiaal is een continu proces dat niet kan worden onderbroken. Het aanbrengen van het materiaal op de vloer ook.

Welke kleuren gietvloeren zijn er?

Er zijn tientallen kleuren waar je uit kan kiezen. Er zijn twee hoofdcategorieën: mono en betonlook.

In onze kleurencollectie kun je alle kleuren rustig bekijken.

Welk gereedschap heb ik nodig?

Voor het leggen van een gietvloer heb je geen specialistisch gereedschap nodig. Al het gereedschap kun je bij de bouwmarkt verkrijgen:

Zijn er veel bijkomende kosten (naast het materiaal)?

Wanneer je een doe het zelf gietvloerpakket besteld heb je veruit de grootste uitgave gehad. Bijkomende kosten zijn:

Heeft een PU-gietvloer veel onderhoud nodig?

Een gietvloer heeft geen onderhoud nodig. Dat is een van de grote voordelen van een pu-gietvloer. Het enige wat je hoeft te doen is de vloer schoonhouden.

Hoe kan je een gietvloer het beste schoonmaken?

Omdat een gietvloer zo glad en vlak is is het schoonmaken ervan met een stofzuiger of een swifferdoekje meestal voldoende. Als hij erg vervuild is adviseren wij om de gietvloer te reinigen met lauw water in combinatie met een melamine spons. Vervolgens dweil je de vloer goed na.

Kan ik een gietvloer combineren met vloerverwarming?

Een gietvloer en vloerverwarming zijn een perfecte combinatie. Door het dunne oppervlakte van de gietvloer wordt de warmte heel goed doorgegeven. Bij het infrezen van de vloerverwarming in de dekvloer is het belangrijk dat de vloerverwarming voldoende diep ligt. Als hij te hoog ligt gaan de slangen van de vloerverwarming zich aftekenen in de gietvloer.

Nadat de slangen van de vloerverwarming in de groeven zijn aangebracht dien je de groeven dicht te smeren. Vervolgens moet je de hele vloer egaliseren.

Wat kost het om zelf een gietvloer te leggen?

Hoeveel het kost om zelf een gietvloer te leggen hangt af van het oppervlakte van de vloer waarop je de gietvloer wilt leggen. Je kunt er in ieder geval van uitgaan dat zelf een gietvloer leggen een stuk goedkoper is dan een gietvloer laten leggen.

Vul hieronder in hoe groot jouw vloer is en bekijk direct wat het je gaat kosten om zelf een gietvloer te leggen.

Aantal m2

€0

Bereken prijs

Bekijk alle opties

Kun je een oude gietvloer renoveren?

Wanneer je gietvloer een plaatselijk beschadiging heeft kun je die reparen. Het is helaas bijna onvermijdelijk dat je kleurverschillen gaat zien tussen de oude gietvloer en het gerenoveerde stuk. Bij een oude gietvloer is het namelijk haast onmogelijk om te achterhalen welke kleur de gietvloer heeft. De kleur van het te repareren deel zal dus moeten worden geschat. Dat resulteert meestal in een kleurverschil.

Wanneer je een geheel nieuwe gietvloer over een bestaande gietvloer wilt plaatsen moet je de oude gietvloer opschuren. De oude gietvloer is de perfecte ondervloer voor een nieuwe gietvloer. Hij is erg egaal, want hij heeft namelijk geen kieren en naden.

Heb je een vraag over jouw project?

Verder lezen

getekend mannetje die de stappen bekijkt voor het zelf leggen van je gietvloer

Zelf je gietvloer maken - de ultieme guide in 50 stappen

foto van een werkplaats met een gietvloer

Zelf een gietvloer in je werkplaats leggen

foto van een woonkamer met een gietvloer in combinatie met hout

Hoe duurzaam is een gietvloer?

Foto van gietvloer expert Jaqueline in actie

Hoe handig moet je zijn om zelf een gietvloer te leggen?

foto van keuken met gietvloer in combinatie met hout

Zelf een gietvloer in je keuken leggen

foto van een badkamer met een gietvloer

Zelf een gietvloer in je badkamer leggen

foto van een slaapkamer met een gietvloer

Zelf een gietvloer in je slaapkamer leggen

foto van een marmere vloer

Zelf een gietvloer leggen op verschillende ondergronden - het complete overzicht

foto van een betonlook gietvloer

Een betonlook gietvloer zelf leggen