Zelf een gietvloer leggen op verschillende ondergronden - het complete overzicht.

datum waarop dit artikel is geschreven over zelf je gietvloer leggen in je keuken 13 mei 2020

auteur van dit artikel over zelf je gietvloer leggen in je keuken Karel

Zelf Gietvloer maken in de badkamer van Nathalie

Wanneer zelf je gietvloer gaat leggen heb je altijd te maken met de ondergrond waarop je de gietvloer legt. Verschillende ondergronden vragen om een verschillende voorbewerking. In dit artikel lopen een aantal van de meest voorkomende ondergronden bij langs en leggen we uit hoe je de ondergrond het beste kunt voorbewerken. Ben je van plan om zelf je gietvloer te leggen en heb je vragen? Bij Gietvloermakers kun je gebruik maken van een gratis adviesgesprek zodat je een zo mooi mogelijk resultaat krijgt.

Het voorbewerken van de ondergrond dient twee verschillende doelen:

  1. De ondergrond voldoende vlak en glad maken. Hiermee voorkom je dat de ondergrond doortekend in de nieuwe gietvloer.
  2. De ondergrond op te ruwen zodat de gietvloer voldoende kan hechten aan de ondergrond.

Per ondergrond verschilt de bewerking die nodig is om de bovenstaande twee doelen te realiseren.

Zand- en cementdekvloer

Een plaatsje van een zand- en cementvloer om zelf een gietvloer op te leggen.

Om een zand- en cementvloer voor te bereiden moeten alle pukkels (oneffenheden) aangehechte verf-resten, vloerbedekking resten, kalk, etc. verwijderd worden. Dit doe je door de ondergrond te schuren met een vlakschuurmachine en schuurpapier nr. 40. Bij grotere vloeren raden we je aan om een professionele vlakschuurmachine te huren.

Door de vloer te schuren is hij in een keer glad gemaakt en opgeruwd.

Anhydriet gietvloer (calciumsulfaat gebonden)

Plaatje van een andrahytvloer om zelf een gietvloer op aan te brengen

Bij een anhydrietvloer moet bij de gehele vloer de slikhuid wegschuren. Hiermee haal alle oneffenheden direct weg. Het glad maken en opruwen doe je dus in een keer.

Plavuizen (keramische vloertegels)

Plaatje van plavuizen om zelf een gietvloer op aan te brengen

Bij een plavuizen ondergrond is het heel belangrijk of de plavuizen recht in de vloer liggen en niet scheef. De voorbewerking verschilt namelijk wanneer de plavuizen recht of scheef liggen. Je controleert in hoeverre de plavuizen recht liggen door een met een rij (een lat waarvan je weet dat hij recht is) de vloer af te gaan. Wanneer er ergens onder de rij meer dan 3 mm sparing is bestaat een goede kans dat de plavuizen zich gaan aftekenen in de gietvloer. Heb je vragen over jouw plavuizen ondergrond? Maak dan gebruik van ons gratis adviesgesprek om jouw situatie met een van onze experts te bespreken.

Wanneer je zeker weet dat de plavuizen recht in de ondergrond liggen kun je de ondergrond bewerken.

Glad maken: het bewerken van een plavuizen ondergrond doe je met een diamant slijpmachine Opruwen: Het opruwen gebeurt terwijl je de vloer met de diamant slijpmachine aan het gladmaken bent.

Vloeren uit natuurlijke materialen

Plaatje van een vloer van natuurlijke materialen om zelf een gietvloer op aan te brengen

Ondergronden uit harde natuurlijke materialen, zoals marmer, lijsteen, klei, etc. zijn ongeschikt om als ondergrond te dienen voor een gietvloer. Deze dienen eerst verwijdert te worden.

Houten vloer

Plaatje van een houten vloer om zelf een gietvloer op aan te brengen

Voor een houten vloer geldt dat je er rechtstreeks een gietvloer op kunt maken. Je neemt dan wel het risico dat de overgang tussen de houten delen zich gaan aftekenen in de gietvloer. Dat kan direct na het aanbrengen of later ten gevolgen van rek en krimp.

Wil je dat risico nemen, dan je de vloer niet schuren en alle aansluitingen en overgangen afdichten met overschilderbare kit. Ook moet je alle oneffenheden wegsteken of schuren.

Vervolgens moeten er twee speciale primer lagen worden aangebracht. Als jij advies wilt over het aanbrengen van een gietvloer op jouw houten ondergrond kun je gebruik maken van ons gratis en vrijblijvende adviesgesprek met een van onze experts.

Als je alle risico’s wilt vermijden kun je de vloer het beste over lagen met fermacell platen voordat je de gietvloer gaat aanbrengen.

Grindvloer

Plaatje van een grindvloer om zelf een gietvloer op aan te brengen

Een grindvloer moet eerst dichtgezet worden met egaline. Wanneer de egaline is uitgehard moet deze ondergrond worden geschuurd met schuurpapier korrel 40. Vervolgens kan de gietvloer worden aangebracht. Als je vragen hebt over het aanbrengen van de egaline kun je gebruik maken van ons gratis en vrijblijvende adviesgesprek met een van onze experts.

Betonvloer

Plaatje van een betonvloer om zelf een gietvloer op aan te brengen

Een vette, gevlinderde betonvloer moet je eerst stralen. Heb je een schone betonvloer? Dan kun je volstaan met diamant schuren. Heb je een ruw gestorte betonvloer? Dan moet de ondergrond eerst worden egaliseren met egaline. Als je vragen hebt over het aanbrengen van de egaline op je ruwe betonvloer kun je gebruik maken van ons gratis en vrijblijvende adviesgesprek met een van onze experts.

Prijs berekenen

Wat kost het om zelf een gietvloer in je huis te leggen? Dat hangt er vanaf hoe groot de oppervlakte is. Met onderstaande tool kun je envoudig berekenen wat het kost om zelf een gietvloer in jouw huis te leggen:

Aantal m2

€0

Bereken prijs

Bekijk alle opties

Verder lezen

getekend mannetje die de stappen bekijkt voor het zelf leggen van je gietvloer

Zelf je gietvloer maken - de ultieme guide in 50 stappen

Zelf een gietvloer in je keuken leggen

Zelf een gietvloer in je werkplaats leggen

Zelf een gietvloer in je badkamer leggen

Zelf een gietvloer in je slaapkamer leggen