Pijl omhoog icoon

Hoe handig moet je zijn om zelf een gietvloer te leggen?

datum waarop dit artikel is geschreven over zelf je gietvloer leggen in je werkplaats 20 januari 2021

auteur van dit artikel over zelf je gietvloer leggen in je werkplaats Karel

Zelf Gietvloer maken in de schuur

Inhoud

Zelf een gietvloer leggen kan je veel geld besparen. Voordat je aan deze doe het zelf klus begint willen we je in dit artikel een idee geven van wat je ongeveer moet kunnen om zelf een gietvloer te leggen in je huis.

Hoe handig moet je zijn?

Het leggen van een gietvloer is een project dat enige coördinatie vraagt. Om tot een goed resultaat te komen is het belangrijk dat je in staat bent om het werk te overzien en te organiseren. Dat houdt in dat:

Het leggen van een gietvloer vraagt dus om een goede voorbereiding. Dat geldt voor een heleboel klussen die je in en om je huis kan doen. Wanneer je ervaring hebt met soortgelijke klussen kun je ook je eigen gietvloer leggen. Bij soortgelijke klussen kun je bijvoorbeeld denken aan:

Als je een van bovenstaande projecten in het verleden zelf (succesvol) hebt gedaan heb je een idee van hoe handig je moet zijn om zelf een gietvloer te kunnen leggen.

Welke vaardigheden komen kijken bij het leggen van een gietvloer?

Je moet kunnen werken met een kwast en een spaan. De spaan is het belangrijkste stuk gereedschap dat je gebruikt. Voor iedere laag moet je die op een andere manier hanteren. Bij het aanbrengen van de primer schraap je materiaal op de vloer. Je drukt dan als het ware door het materiaal heen. Op die manier breng je een dunne laag aan. Je kunt het vergelijken met het aanbrengen van boter op een geroosterde boterham.

Voor het aanbrengen van de gietvloer moet je de spaan juist laten drijven op het materiaal. Je moet een plas materiaal glad strijken met een drijvende spaan. Je kunt deze techniek vergelijken met het aanbrengen van honing op een boterham of als glazuur op een taart.

Wat zijn de meest kritieke momenten?

Het aanbrengen van een gietvloer kent een heel aantal taken die eenvoudig zijn. Er zijn wel een paar kritieke stappen die extra concentratie vragen of die belangrijk om zo consequent uit te voeren.

Bij het aanbrengen van de gietvloer heb je geen terug-knop. Het lastige aspect van het aanbrengen van de gietvloer is dat je ervoor moet zorgen dat het materiaal gelijkmatig wordt verdeeld terwijl het uithardt. Wanneer je het materiaal te dik of te dun uitspaant kom je materiaal tekort of krijg je dunne plekken.

Tip: compartimenteer je vloer in delen zodat je uit kan rekenen hoeveel materiaal je per compartiment nodig hebt.

Mocht je tijdens het uitvoeren van deze stap behoefte hebben aan ondersteuning en coaching van onze professionals? Dan kun je een Gietvloermakers professional inhuren voor de dag waarop je de gietvloer aan wilt brengen. Je kunt dit aangeven bij je bestelling.

Het mengen van de materialen is geen lastige taak. Er zijn wel een aantal dingen om goed op te letten. Het is heel belangrijk dat je bij het mengen van de materialen:

Hoe zwaar is het om zelf een gietvloer te leggen?

Een gietvloer leggen is geen hele zware klus. Er zijn wel een aantal dingen die je fysiek moet kunnen om een gietvloer in je eigen huis te leggen:

Tijdens het maken van een gietvloer werk je regelmatig voor langere periodes achter elkaar op je knieen. Je knieen worden daardoor gedurende de klus redelijk belast. Als je voor de klus geen last hebt van je knieën is er weinig reden om er vanuit te gaan dat tijdens het leggen wel last van je knieën gaat krijgen.

Wanneer je een doe het zelf gietvloer pakket besteld ontvang je verschillende blikken met daarin de hars en de harder. Deze blikken meng je bij elkaar om het gietvloer materiaal te maken. Nadat je het materiaal hebt over gegoten in een schone emmer breng je het naar de plek waar de gietvloer wordt uitgespaand. De emmers wegen ongeveer 10 kilo per stuk. Het is belangrijk dat je in staat bent om 10 kilo te kunnen tillen.

Een gietvloer moet in een keer worden aangebracht. Je moet bij het aanbrengen voorkomen dat het vlak dat je aanbrengt is opgedroogd voordat je een aansluitend vlak aanbrengt. Je werkt zogezegd “nat in nat”. Als je begint met het leggen van een gietvloer moet je doorwerken tot de gehele vloer bedekt is met de gietvloer. Afhankelijk van de grote van de vloer kan dat betekenen dat je lang achter elkaar door moet werken. Het is belangrijk dat je in staat bent om dat vol te houden.

Als je twijfelt of je het fysiek aan kan om zelf een gietvloer te leggen kun je altijd even een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met ons inplannen.

Kan ik het alleen of moet het met zijn tweeën?

Het aanbrengen van een gietvloer moet je altijd met zijn tweeën doen. Het materiaal moet in kleine porties worden aangemaakt. Dit is een doorlopend proces dat niet kan worden onderbroken. Voor het aanbrengen van het materiaal op de vloer geldt hetzelfde. Er is dus minimaal één persoon nodig voor het aanmaken van het materiaal en één persoon die het materiaal aanbrengt. Dit geldt vanaf vijf m2. Bij een kleinere vloer kun je met een emmer materiaal volstaan waardoor een persoon het materiaal eerst aan kan maken en vervolgens aan kan brengen.

Voor het lakken van de gietvloer heb je eveneens minimaal twee mensen nodig. Je hebt één iemand nodig die de randen (met een kwast) lakt en één iemand die de grote vlakken (met een roller) lakt.

Welk gereedschap heb je nodig?

Voor het aanbrengen van een gietvloer is geen specialistisch gereedschap nodig. Alles is aan te schaffen bij een doe-het-zelf zaak. Je hebt de volgende gereedschappen nodig:

Bekijk ook het stappenplan om te bekijken wanneer je welk gereedschap nodig hebt.

Prijs berekenen

Wat het kost om zelf je gietvloer te leggen hangt af van de grote van de ruimte waarin je een gietvloer wilt leggen. Met deze tool bereken je precies wat je kosten zijn:

Aantal m2

€0

Bereken prijs

Bekijk alle opties

Heb je een vraag over jouw project?

Verder lezen

getekend mannetje die de stappen bekijkt voor het zelf leggen van je gietvloer

Zelf je gietvloer maken - de ultieme guide in 50 stappen

foto van een werkplaats met een gietvloer

Zelf een gietvloer in je werkplaats leggen

foto van een woonkamer met een gietvloer in combinatie met hout

Hoe duurzaam is een gietvloer?

foto van keuken met gietvloer in combinatie met hout

Zelf een gietvloer in je keuken leggen

foto van een badkamer met een gietvloer

Zelf een gietvloer in je badkamer leggen

foto van een slaapkamer met een gietvloer

Zelf een gietvloer in je slaapkamer leggen

foto van een marmere vloer

Zelf een gietvloer leggen op verschillende ondergronden - het complete overzicht

foto van een woonkamer met een gietvloer

Veel gestelde vragen

foto van een betonlook gietvloer

Een betonlook gietvloer zelf leggen